نرم افزار مالی | مقالات مديريت
صفحه اصلي | اخبار و مقالات | مقالات مديريتي | کاربردهای فناوری RFID در مدیریت انبار

کاربردهای فناوری RFID در مدیریت انبار

در جریان سریع توسعه فناوری شناسایی از طریق امواج رادیویی (RFID)، انبارها و سیستم های توزیع بسیار مورد توجه می باشند. این فناوری موفق شده است تا قابلیت ها و کارایی خود را به عنوان یک ابزار مقرون به صرفه در صرفه جویی در زمان، بهبود عملکرد و میدان عمل، کاهش هزینه های نیروی انسانی و منابع مورد نیاز فعالیت های مختلف در مدیریت انبار ثابت نماید. این مقاله مقدمه ای بر نحوه بکارگیری فناوری RFID در مراکز نگهداری و توزیع و در نهایت معرفی انبارهای هوشمند (Intelligent Warehouse) می باشد.

کاربردهای فناوری RFID در مدیریت انبار

فناوری RFID می تواند برای بسیاری از عملیات معمول مدیریت کالا در انبارها و شبکه های گسترده توزیع مورد استفاده قرار گیرد، ازقبیل: ورود و دریافت، طبقه بندی، جانمایی و مدیریت نگهداری، برداشت و تحویل، خروج و انتقال. با بررسی دقیق فرآیندها و خصوصیات سیستم و همچنین طراحی و انتخاب مناسب تجهیزات، این فناوری می تواند با قابلیت ها و خصوصیات منحصربفرد خود در حل مشکلات و رفع محدودیت های قبلی، افزایش کارآمدی فرآیندها و فراهم آوردن بستر پردازش قدرتمند و یکپارچه استفاده شود. بعلاوه بازگشت سریع و مناسب سرمایه را نیز بدنبال خواهد داشت.

در ادامه برخی از این کاربردها بررسی شده است:

تگ ها:
معمولترین تگ ها برای استفاده در انبارها و مراکز توزیع، برچسب های غیرفعال یا برچسب های هوشمند(Smart Labels)است که به بسته ها و یا پالت ها الصاق می شوند. یک برچسب هوشمند نمونه دارای یک تگ RFID است (که در داخل آن قرارداده شده) و کد بارکد و متن مناسب نیز برای پشتیبانی سیستم های قدیمی مدیریت انبار بر روی آن چاپ شده است. آنتن و تراشه RFID همچنین می تواند در پوشش های مقاومتر برای الصاق دائمی بر اموال، شناسایی و تعیین موقعیت و یا مقاومت در شرایط مختلف از قبیل درجه حرارت بالا، مایعات صنعتی، فشار، ضربه و شرایطی که روش های دیگر جمع آوری داده ممکن نمی باشد، قرار داده شود.

تگ خوان ها دارای آنتن جهت ارسال و دریافت سیگنال های رادیویی، یک پردازنده جهت بازخوانی اطلاعات تگ و کنترل کننده و نرم افزاری جهت انجام پردازش ها و عملیات پیشرفته مدیریت داده ها، می باشند.آنتن ممکن است برای نصب در محل های مختلف جدا از سیستم پردازنده بوده و از طریق یک کابل به آن متصل شود. انواع مختلفی از تگ خوان ها فراهم شده است؛ مانند تگ خوان دستی قابل حمل و یا تگ خوان ثابت که معمولا در ورودی انبار و خطوط نوار نقاله نصب می شود.

خصوصیات و قابلیت ها:
قابلیت بکارگیری تگ های RFID در مکان های صنعتی فقط یکی از خصوصیاتی است که آن را از بارکد و یا سایر فناوری های شناسایی و جمع آوری خودکار داده ها مجزا و برتر می سازد. یکی از بارزترین خصوصیات این فناوری عدم نیاز آن به دید مستقیم بین تگ و تگ خوان جهت تبادل داده است که موجب می شود در شرایطی که تگ و تگ خوان در زاویه مناسبی قرار ندارند و یا اجسام و یا پوشش بسته بندی، مانع ایجاد کند ، نیز عملیات شناسایی و ثبت اطلاعات تگ انجام شود. تگ خوان ها همچنین می توانند تعداد زیادی تگ را با هم و در یک زمان شناسایی کند.

تگ های RFID همچنین حافظه های امن و قابل نوشتن را فراهم نموده اند که می تواند در گسترش میدان عمل، ردگیری و کنترل سوابق و امنیت مورد استفاده قرار گیرد و مزایای بسیاری را موجب گردد. بیشتر تگ های RFID قابلیت خواندن/نوشتن را دارند، بسیاری حافظه هایی دارند که حتی می تواند به چندین قسمت تقسیم شود که برخی از قسمت ها غیرقابل تغییر باشد (مانند محل نوشتن شماره سریال) و دیگر قسمت ها قابل تغییر و بروز رسانی بوده و محلی برای ثبت سوابق جابجایی و تراکنش ها، سوابق نگهداری، اطلاعات ساختار و اجزاء و سایر اطلاعات متغیر باشد.

سیستم کد محصول الکترونیکی یا EPC (Electronic Product Code) در فناوری RFID، یک شماره سریال استاندارد منحصربفرد برای هر تگ فراهم می نماید. بسیاری از فرآیندها و پردازش های نوین ایجاد شده در حوزه زنجیره تامین بر مبنای استفاده از مزایای این شماره منحصربفرد، استاندارد و امن ارائه شده اند. این شماره ها با طول های مختلف ۶۴، ۹۶ و ۲۵۶ بیتی استفاده می شوند.

خصوصیت دیگر فناوری RFID که اغلب برای کاربردهایی مانند مديريت انبار و مراکز توزیع بسیار مهم می باشد، محدوده قابل خوانده شدن تگ می باشد. با توجه به ساختار و نوع تگ، طراحی آنتن، فرکانس مورد استفاده و سایر متغیرهای موثر، تگ های غیرفعال تا فاصله حدود ۶ متری قابل شناسایی و خواندن می باشند. تگ های فعال از فاصله بیشتری قابل خواندن و شناسایی می باشند و به طور معمول برای مدیریت محوطه ها، ردیابی و موقعیت یابی بسته ها و کانتینرها و سایر کاربردهای مشابه استفاده می شوند.

بُرد و محدوده قابل شناسایی، یک پارامتر بسیار مورد توجه است و اغلب یک نشانگر نادرست و گمراه کننده از عملکرد و کارایی یک سیستم RFID است. کنترل و حساسیتی که آنتن و تگ خوان فراهم می کنند و دقت شناسایی معمولا بسیار مهمتر از بُرد است. محدوده های وسیع از خواندن می تواند احتمال ثبت ناخواسته تگ ها را بیشتر کند. بنابراین تنظیم جهت خواندن و فاصله مناسب بسیار مهم و ضروری خواهد بود.

فناوری UHF، محدوده پوشش مناسب، سرعت، امنیت و تجهیزات مقرون بصرفه ای را که بیشتر برنامه های کاربردی و سیستم های انبار، مدیریت کالا و تولید نیاز دارند فراهم می نماید.

مطالب مرتبط